Ciekawostki

Orzechy laskowe pod lupą Basi – co warto o nich wiedzieć?

wiewiórka z orzechami
wiewiórka z orzechami

Orzechy laskowe pod lupą Basi – co warto o nich wiedzieć?

Nasza Basia jest ogromną fanką orzechów, która nie poprzestaje wyłącznie na jednym ich rodzaju. Ostatnio wprost rozkochała się w orzechach laskowych. Jako niezwykle ciekawska wiewiórka postanowiła zgłębić wiedzę o swoim nowym ulubionym przysmaku. W tym wpisie przybliżymy informacje, które uzyskała Basia podczas researchu. Zachęcamy do lektury, z której dowiecie się, dlaczego warto sięgać po orzechy laskowe.

Podstawowe informacje o orzechach laskowych

Orzechy laskowe są owocami leszczyny. Na świecie występuje około 100 odmian tego krzewu. Znane są człowiekowi od dawna – uprawiano je w starożytnej Grecji, Persji i Azji Mniejszej.

 

Obecnie najwięcej orzechów laskowych uprawianych jest w Turcji, ale jednym z ich głównych producentów są także Włochy. W naszym kraju również hoduje się leszczynę – najwięcej plantacji znajduje się na Lubelszczyźnie.

 

Owoce tej rośliny znajdują zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ale najbardziej znane są jako artykuł spożywczy. Mogą być przekąską same w sobie, choć nadają się także do tworzenia ciast, przetworów, etc. Ciekawym produktem jest krem orzechowy – Laskolada – dostępny w ofercie sklepu Basia Basia.

Laskolada — pyszny krem na bazie orzechów laskowych z daktylami, kokosem i kakao
Krem w 100% z orzechów laskowych — prażonych i blanszowanych

Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Owoce leszczyny posiadają wiele cennych składników odżywczych. Znajduje się w nich sporo witaminy E, która wspomaga obronę organizmu przed wolnymi rodnikami oraz pozytywnie działa na płodność. Poza tym orzechy laskowe zawierają witaminy z grupy B, kwas foliowy, a do tego są źródłem m.in.:

 

  • potasu,
  • manganu,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • fosforu.

Mają też sporo błonnika oraz cechuje je niski indeks glikemiczny – mogą być spożywane nawet przez diabetyków. Owoce leszczyny posiadają również nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich jedzenie w odpowiednich ilościach polecane jest osobom narażonym na nadciśnienie czy zakrzepy. Znajdujące się w orzechach laskowych składniki dobrze wpływają także na układ nerwowy i wspomagają procesy myślowe.

 

Mnogość dobroczynnych składników – a także to, że są pyszne! – sprawia, że każdy powinien włączyć te orzechy do swojej diety.

Jak jeść orzechy laskowe?

Orzechy można jeść jako przekąskę, dodawać do dań i deserów. Ciekawym oraz pysznym sposobem na dodanie ich do diety jest masło od Basia Basia. Ten wyjątkowy krem z orzechów laskowych doskonale sprawdza się na kanapki, jako dodatek do owsianki czy smakołyk jedzony prosto ze słoiczka.

 

 

Uwielbiane przez Basię owoce leszczyny to zdrowa przyjemność! Trzeba pamiętać, jednak, że są one też silnym alergenem. Jeśli nie jesteś uczulony na orzechy laskowe – wcinaj śmiało. Wybierając produkty z tym składnikiem, zawsze sięgaj po te z prostym, naturalnym składem – tak jak robi to nasza wiewióra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *