migdały

Cenne właściwości w migdałach

Cenne właściwości w migdałach Właściwości migdałów znane są nie od dziś. To smaczna i zdrowa przekąska, która jest alternatywą dla niezdrowych słodyczy. Wartości odżywcze migdałów są tak duże, że znajdują się w ofercie wielu sklepów internetowych z żywnością, zwłaszcza tą ekologiczną. Wielbiciele tych nasion mogą je znaleźć również w postaci masła migdałowego w sklepie w […]

pasta tahini

Jak zrobić domową pastę tahini i gdzie ją wykorzystać?

Jak zrobić domową pastę tahini i gdzie ją wykorzystać? Zacznijmy od tego, co to w ogóle jest. Niektórzy z Was na pewno czytają tę nazwę pierwszy raz. Tahini to nic innego jak pasta sezamowa, która jest bardzo popularna w kuchni krajów Wschodu. Jest gęsta i orzechowa w smaku, nadaje się do wielu dań — pastę […]

Domowe wypieki — masła orzechowe dodawane do ciast i deserów

Domowe wypieki — masła orzechowe dodawane do ciast i deserów Babeczki, ciasteczka, lody z ciepłymi malinami i masłem orzechowym? A może naleśniki z bananami, malinami i płynną czekoladą – jak wiemy, każdy lubi zjeść do kawy coś dobrego. Do niedawna jednym ze składników, którego najczęściej używano przy wypiekach, było kakao. Teraz producenci stają na głowie, […]

uprawa orzechów laskowych

Uprawa orzechów na świecie

Uprawa orzechów na świecie Orzechy to bogate źródło wielu cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Coraz częściej pojawiają się w naszym dziennym jadłospisie – i bardzo dobrze, gdyż zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie zmniejszają ryzyko różnych chorób. Orzechy laskowe, ziemne, nerkowca, migdały – skąd pochodzą i jak rosną te cenne dla nas produkty? […]

orzechy laskowe

Dlaczego warto jeść orzechy?

Dlaczego warto jeść orzechy? Orzechy są coraz bardziej docenianym produktem spożywczym – nie tylko ze względu na ich bogactwo wartości odżywczych, lecz także związanych z nimi korzyści zdrowotnych. Co prawda są one wysokokaloryczne i zawierają dużą ilość tłuszczu, jednak są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, a już niewielka ich ilość może zmniejszyć ryzyko […]