Najnowsze wpisy

basia basia kokosowa

Inspektorka Basia w słoiczku? Zaskakujące, co mówi o maśle z orzechów! Basia to spec od wszystkiego — dobrego smaku, aromatu i zdrowego składu. Mało która rzecz umknie jej rudej kicie, a z pewnością nie taka, która zawiera w sobie masło orzechowe. Dzisiaj, zaniepokojona wieloma wątpliwościami związanymi z zawartością słoiczków BasiBasi, sama postanowiła do nich zajrzeć. […]

pierniczki świąteczne

Świąteczne wypieki z Basią — pysznie, że aż palce lizać! Święta Bożego Narodzenia to wspaniały, rodzinny czas! Gospodynie domowe dwoją się i troją, by przygotować przepyszne potrawy, a także wspaniałe wypieki. Z kuchni już dobiega aromat unoszący się we wszystkich pomieszczeniach. W dzisiejszym wpisie poznacie przepis na pyszne domowe pierniczki oblane Cocoladą, a także smakowite […]

orzechy nerkowca

Pyszne orzechy nerkowca – co warto o nich wiedzieć? Nerkowce należą do jednych z najpopularniejszych orzechów na świecie. Są wyjątkowo smaczne, ale też zdrowe. Doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska, są idealnym dodatkiem do wielu dań, a stworzony z nich krem jest wspaniałym smarowidłem oraz nadaje się do wypieków. W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się bliżej […]

Fit śniadanie z BasiaBasia

Fit śniadanie z Basią — ambasadorką łakoci z kremem orzechowym (przepisy) Znudziły Ci się śniadania w standardowym wydaniu? Nam także. Po pomoc udaliśmy się zatem do ekspertki, która o smacznym, a zarazem zdrowym śniadaniu, wie dosłownie wszystko. Powitajmy Basię — naturalne masło orzechowe, będące brakującym elementem fit śniadań dla sportowców, osób chcących rozpocząć dzień z przytupem […]

rozłupany kokos

Kokosowy raj — wszystko, co warto wiedzieć o kokosie Znany wszystkim z twardej niczym skała skorupy skrywa pod wieloma warstwami wartościowe wnętrze. To nic innego jak okrągły owoc palmy kokosowej! Dzięki swoim licznym wartościom odżywczym, jak i bogactwu korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych orzechy kokosowe oraz produkty na ich bazie stały się ulubioną przekąską wielu […]

migdały

Cenne właściwości w migdałach Właściwości migdałów znane są nie od dziś. To smaczna i zdrowa przekąska, która jest alternatywą dla niezdrowych słodyczy. Wartości odżywcze migdałów są tak duże, że znajdują się w ofercie wielu sklepów internetowych z żywnością, zwłaszcza tą ekologiczną. Wielbiciele tych nasion mogą je znaleźć również w postaci masła migdałowego w sklepie w […]

pasta tahini

Jak zrobić domową pastę tahini i gdzie ją wykorzystać? Zacznijmy od tego, co to w ogóle jest. Niektórzy z Was na pewno czytają tę nazwę pierwszy raz. Tahini to nic innego jak pasta sezamowa, która jest bardzo popularna w kuchni krajów Wschodu. Jest gęsta i orzechowa w smaku, nadaje się do wielu dań — pastę […]

ciasteczka owsiane

Domowe wypieki — masła orzechowe dodawane do ciast i deserów Babeczki, ciasteczka, lody z ciepłymi malinami i masłem orzechowym? A może naleśniki z bananami, malinami i płynną czekoladą – jak wiemy, każdy lubi zjeść do kawy coś dobrego. Do niedawna jednym ze składników, którego najczęściej używano przy wypiekach, było kakao. Teraz producenci stają na głowie, […]

uprawa orzechów laskowych

Uprawa orzechów na świecie Nerkowce należą do jednych z najpopularniejszych orzechów na świecie. Są wyjątkowo smaczne, ale też zdrowe. Doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska, są idealnym dodatkiem do wielu dań, a stworzony z nich krem jest wspaniałym smarowidłem oraz nadaje się do wypieków. W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się bliżej tym orzechom. Przybliżymy ich pochodzenie […]

orzechy laskowe

Dlaczego warto jeść orzechy? Orzechy są coraz bardziej docenianym produktem spożywczym – nie tylko ze względu na ich bogactwo wartości odżywczych, lecz także związanych z nimi korzyści zdrowotnych. Co prawda są one wysokokaloryczne i zawierają dużą ilość tłuszczu, jednak są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, a już niewielka ich ilość może zmniejszyć ryzyko […]