Letnie przyjęcie w orzechowym wydaniu… Pomysły na grilla według Basi!
Każdy, kto choć raz spacerował w okolicy działek rekreacyjnych w wakacyjne popołudnie, doskonale wie, że lato to sezon grillowania. Nasza Baśka wprost przepada za smakołykami przyrumienionymi na rozgrzanym ruszcie. Nie byłaby jednak sobą, gdyby nie wprowadziła orzechowego zamieszania do tradycyjnego grillowego menu. Oto kilka pomysłów, które koniecznie musicie wypróbować, jeśli tak jak nasz ruda przyjaciółka kochacie orzechowe nuty!
Dressing z orzechowym twistem
Organizując lub wybierając się na barbecue party, raczej skupiamy się na potrawach przygotowywanych bezpośrednio na ruszcie. Warto jednak pamiętać, że ważne są także przystawki, które dobrze komponują się z daniem głównym, ale nadają się też do podjadania w międzyczasie. Idealnie sprawdzają się świeże sałatki warzywne, a my proponujemy podać je z wyjątkowym, orzechowym dressingiem. Ten zaskakujący dodatek zachwyci niejedną osobę! Uwierzcie, a najlepiej sami sprawdźcie!
- naturalny krem z orzechów ziemnych – 3 łyżki,
- sok z połowy limonki lub cytryny,
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżki słodzika – miodu lub syropu klonowego.
Sos trzeba rozrzedzić wodą, a dla odrobiny pikanterii warto doprawić go także startym imbirem oraz płatkami chilli. Fani sezamowych, orientalnych smaków mogą zamiast imbiru dodać do sosu 2 łyżki oleju sezamowego. Takim dressingiem polecamy polać surówkę z kapusty pekińskiej, sałatkę ze świeżych ogórków czy też liście sałaty – z różnymi dodatkami.
Czas na konkret…
Mamy już lekką sałatkę, teraz czas na pierwsze skrzypce naszego przyjęcia grillowego, czyli mięso. Basia postanowiła podzielić się recepturą na swoją ulubioną marynatę.
Potrzebne są:
- 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej wybrać naturalne masło z orzechów ziemnych),
- łyżka syropu klonowego lub miodu,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju),
- po szczypcie płatków chilli oraz ostrej papryki,
- odrobina papryki słodkiej,
- pieprz i sól do smaku.
Składniki marynaty należy ze sobą porządnie wymieszać, a następnie zamoczyć w niej kawałki mięsa oraz pozostawić je w zalewie na parę godzin. Jakie mięso wybrać? Orzechowa marynata doskonale pasuje do wieprzowiny – schabu lub karkówki – ale sprawdzi się także do drobiu – kurczaka bądź indyka. Schab najlepiej pokroić w plastry, z kolei drób lub karkówkę w mniejsze kawałki, które mogą posłużyć jako elementy szaszłyków.