
Uprawa orzechów na świecie
Nerkowce należą do jednych z najpopularniejszych orzechów na świecie. Są wyjątkowo smaczne, ale też zdrowe. Doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska, są idealnym dodatkiem do wielu dań, a stworzony z nich krem jest wspaniałym smarowidłem oraz nadaje się do wypieków. W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się bliżej tym orzechom. Przybliżymy ich pochodzenie oraz postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego warto po nie sięgać.
Uprawa orzechów laskowych
Uprawa orzeszków ziemnych
Orzeszki ziemne znane są z różnych form – jako słona przekąska na domówkach, fistaszki w naturalnych łupinkach, a także popularne masło orzechowe dostępne w sklepach. Są to rośliny strączkowe, rosnące pod ziemią. Ich owoce dorastają bardzo szybko – od momentu zasiania do zbiorów mija zaledwie od 4 do 6 miesięcy. Roślinę tę można ją uprawiać nawet w jałowej glebie. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej, a jej hodowle można obecnie spotkać także w Afryce i Południowej Azji. Orzechy po wykopaniu są dokładnie suszone.

Uprawa orzechów nerkowca
Nerkowce są znane i łatwo rozpoznawalne ze względu na ich charakterystyczny kształt. Są miękkie i lekko mleczne – świetnie sprawdzają się jako przekąska, a także jako składnik wielu dań na diecie wegańskiej. Oryginalnie pochodzą z Brazylii, obecnie hodowane są także w Mozambiku, Tanzanii, Kenii oraz Indiach. Rosną na drzewach, nie posiadają twardej skorupki, lecz pokryte są miękkim owocem. Orzechy nerkowe wymagają bardzo intensywnej obróbki – są one prażone w łupinach i następnie rozłupywane – proces ten często przebiega ręcznie.
Uprawa migdałów
Migdały to jadalne nasionka z owoców pestkowych, pochodzących z Azji. Obecnie uprawiane także w Hiszpanii, Ameryce Północnej i we Włoszech. Rosną w miękkich łupinach, które pękają, gdy orzech dojrzeje. Po zebraniu najczęściej podlegają procesom suszenia. Stosowane są jako dodatek do wypieków oraz dań wytrawnych. Są głównym składnikiem marcepanu, a także masła migdałowego. Cena pasty migdałowej jest nieco wyższa od wyrobów z orzeszków ziemnych ze względu na różnice w możliwościach uprawy oraz częstotliwości zbiorów.
Wymienione gatunki orzechów to jedne z najpopularniejszych i najczęściej u nas spotykanych. Poza nimi popularność zyskują także orzechy pekan, pinii, kasztany, pistacje oraz egzotyczne kokosy, kakaowce i orzechy makadamia. Każde z nich wymagają odmiennych warunków uprawy, różnią się także czasem wzrostu oraz sposobem zbiorów. Są to elementy wpływające bezpośrednio na cenę gotowego produktu.
Chrupiący słony karmel – krem z orzeszków ziemnych z karmelem
16.00 zł
Duże ilości w magazynie
Cocolada – krem na bazie kokosa z daktylami w proszku i kawałkami migdałów
20.00 zł
Duże ilości w magazynie
Dolce Kita 200g – krem z orzechów włoskich z nerkowcami i daktylem
27.00 zł
Duże ilości w magazynie