Przepisy

Świąteczne wypieki z Basią — pysznie, że aż palce lizać!

Świąteczne wypieki z Basią — pysznie, że aż palce lizać!
Świąteczne wypieki z Basią — pysznie, że aż palce lizać!

Świąteczne wypieki z Basią — pysznie, że aż palce lizać!

Święta Bożego Narodzenia to wspaniały, rodzinny czas! Gospodynie domowe dwoją się i troją, by przygotować przepyszne potrawy, a także wspaniałe wypieki. Z kuchni już dobiega aromat unoszący się we wszystkich pomieszczeniach. W dzisiejszym wpisie poznacie przepis na pyszne domowe pierniczki oblane Cocoladą, a także smakowite ciasto — będzie to orzechowiec z naszym kremem z kawałkami herbatników. Gwarantujemy, że z tymi produktami, wypieki nie będą nudne!

Domowe pierniczki udekorowane kremem

Pierniczki to pyszne oraz aromatyczne ciasteczka, którym nie odmówi żaden łasuch. Można wykonać je z wyprzedzeniem, a następnie odstawić do leżakowania w puszce bądź pojemniku (przez ten czas odpowiednio dojrzewają i miękną). Poniżej znajdziecie prosty przepis na domowe, kruche pierniczki.

Składniki na około 30 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej, ⅔ szklanki cukru, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki miodu, 20 g przyprawy piernikowej, 2 łyżki masła, 1 jajko i około ¼ szklanki ciepłego mleka. 

Wykonanie: Mąkę przesiać i dodać do niej ciepły miód, a następnie wymieszać. Dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, masło oraz jajko — nadal dokładnie mieszając. Po chwili można stopniowo zacząć dolewać podgrzane mleko, używając w tym celu łyżeczki. Z całości składników powinna wyjść jednolita, miękka masa, którą należy wyrabiać ręką przez około 10 minut. W następnej kolejności należy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. ½ cm, po czym można zabrać się do wykrawania pierniczków za pomocą różnych foremek. Uformowane ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 10 minut.

Pierniczki można udekorować w dowolnym czasie – zarówno po upieczeniu, jak i po leżakowaniu. Do ich zdobienia polecamy Cocoladę! To przepyszny krem z kokosów, daktyli oraz migdałów, który po podgrzaniu jest płynny, a potem zastyga. Oblane taką polewą pierniczki znikną z talerzyka w okamgnieniu!

przygotowanie pierniczków

Orzechowiec w kilku krokach!

Ciasto orzechowe jest dość łatwe w przyrządzeniu. Składa się z dwóch kruchych blatów, puszystej masy budyniowej oraz dżemu porzeczkowego. Dodatkowo wzbogacany jest o warstwę chrupiącego masła orzechowego. Czyż nie brzmi smacznie?

Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej, 100 g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 czubata łyżeczka sody, 60 g cukru.
  • Warstwa orzechowa: gotowe masło z kawałkami orzechów.
  • Masa budyniowa: 3 szklanki mleka, 200 g masła, 2 budynie śmietankowe (bez cukru), ¾ szklanki cukru.
  • Dodatkowo: ½ słoika dżemu porzeczkowego.

Wykonanie ciasta: przesiewamy mąkę, a następnie robimy dołeczek, do którego wkładamy posiekane masło oraz resztę składników. Całość zagniatamy, formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto dzielimy na dwie części, które rozwałkowujemy na placek, a następnie umieszczamy w dwóch formach 24 × 24 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – pieczemy 10 minut.

Masa budyniowa: wlewamy mleko, a następnie dodajemy cukier, który ma się rozpuścić, dodajemy 2 budynie śmietankowe i mieszamy, by nie powstały grudki. Całość odkładamy do przestygnięcia. 

Na koniec ucieramy miękkie masło, do którego dodajemy zimną masę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na jeden z kruchych blatów wykładamy połowę słoiczka dżemu porzeczkowego, a następnie pół przygotowanej masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem, który od góry smarujemy masłem z kawałkami orzechów i dodajemy resztę budyniu. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

ciasto orzechowe

Pierniczki oraz orzechowiec wzbogacone o nasze produkty będą miłym zaskoczeniem dla każdego gościa, jak i domownika. Jeśli wciąż zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie przygotować, wykorzystaj te proste przepisy – sprawdzą się zawsze! Życzymy udanych wypieków i Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *