Podkręć smak wytrawnych potraw z Basią
Nasza Basia to znana wielbicielka orzechowych pyszności. Masło z fistaszków potrafi dodać do niemal każdej potrawy – także wytrawnej. Wiemy, że nie tylko ona jest miłośnikiem tego wyjątkowego przysmaku. Jeśli Ty też kochasz krem arachidowy, ale nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić nim smak różnych potraw, ten wpis jest dla Ciebie. Wraz z Basią i jej kulinarnymi zapiskami przybywamy z pomocą. Oto kilka propozycji dań, do których warto dodać masło orzechowe.
Zupy z orzechowym twistem
Dania główne z orzechową nutą
Orzeszki doskonale pasują do dań głównych. Ze stworzonym z nich masłem można przygotować aromatyczne indyjskie curry. Krem orzechowy idealnie komponuje się zarówno z warzywami, tofu, jak i z mięsem, dlatego dodać go można do każdego rodzaju sosu. Dzięki takiej domieszce ten stanie się aksamitny, kremowy i zachwycający.
Dip do wszystkiego (prawie)
Pyszna orzechowa pasta doskonale sprawdzi się w przygotowaniu dipów do różnych smakołyków. Popularnym jest indonezyjski sos satay – można go przygotować z masła orzechowego, mleczka kokosowego, soku z limonki, czosnku, cukru brązowego, sosu sojowego i mielonej papryki chilli. Składniki gotuje się do zgęstnienia i studzi. Dip jest doskonałym dodatkiem do szaszłyków z kurczaka, warzyw, a także do spring rollsów.
Ciekawe zastosowanie sosu z masła orzechowego można znaleźć w holenderskiej kuchni. Tam popularne jest bowiem danie zwane War Fries – frytki z dodatkiem sosu orzechowego, majonezu i drobno pokrojonej świeżej cebulki.
Możliwości wykorzystania masła orzechowego w gastronomii jest tyle, ile Basia ma orzechów w dziupli – mnóstwo. Krem z fistaszków to doskonały składnik do różnego rodzaju eksperymentów kuchennych. Otwórz się na nie i poznaj nowe smaki. Pamiętaj jednak, by zawsze wybierać produkt z dobrym składem, bez zbędnych dodatków! Wtedy na pewno będzie smacznie.