Ciekawostki, Przepisy

Podkręć smak wytrawnych potraw z Basią

zupa dyniowa - smak wytrawnych potraw z Basią
zupa dyniowa - smak wytrawnych potraw z Basią

Podkręć smak wytrawnych potraw z Basią

Nasza Basia to znana wielbicielka orzechowych pyszności. Masło z fistaszków potrafi dodać do niemal każdej potrawy – także wytrawnej. Wiemy, że nie tylko ona jest miłośnikiem tego wyjątkowego przysmaku. Jeśli Ty też kochasz krem arachidowy, ale nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić nim smak różnych potraw, ten wpis jest dla Ciebie. Wraz z Basią i jej kulinarnymi zapiskami przybywamy z pomocą. Oto kilka propozycji dań, do których warto dodać masło orzechowe.

Zupy z orzechowym twistem

Wyjątkowo aromatyczną propozycją wytrawnego dania, w którym musi pojawić się krem z orzeszków ziemnych, jest afrykańska zupa orzechowa. Pozostałe składniki to warzywa, takie jak pomidory, cebula, czosnek, marchewka, papryka czy batat – warto dodać to, co się lubi. Zupa gotowana jest na bulionie, z ryżem. Aby była bardziej sycąca, można dodać też strączki – ciecierzycę lub czerwoną soczewicę. Ta pachnąca orzechami zupa z pewnością skradnie serce każdego wielbiciela fistaszków.
W przypadku zupy afrykańskiej masło orzechowe gra pierwsze skrzypce. Istnieją także propozycje, do których warto je dodać, mimo że nie stanowi ono podstawowego składnika. Przykładami są zupa tajska czy japoński ramen. Pasta z orzeszków ziemnych będzie też świetnym dodatkiem do zup kremów – z marchewki, dyni czy batatów.

Dania główne z orzechową nutą

Orzeszki doskonale pasują do dań głównych. Ze stworzonym z nich masłem można przygotować aromatyczne indyjskie curry. Krem orzechowy idealnie komponuje się zarówno z warzywami, tofu, jak i z mięsem, dlatego dodać go można do każdego rodzaju sosu. Dzięki takiej domieszce ten stanie się aksamitny, kremowy i zachwycający.

Naturalne masło orzechowe jest także doskonałym składnikiem do potraw z woka. Wystarczy połączyć je z sosem sojowym, rozdrobnionym czosnkiem, sokiem z cytryny lub octem ryżowym, słodzikiem (cukier, miód lub inny) oraz olejem chili lub sezamowym – skład ten śmiało można modyfikować wg upodobań. Gotową mieszankę dodajemy do dań z warzywami lub/i mięsem, makaronem azjatyckim i już możemy rozkoszować się niebanalnym smakiem.

Dip do wszystkiego (prawie)

Pyszna orzechowa pasta doskonale sprawdzi się w przygotowaniu dipów do różnych smakołyków. Popularnym jest indonezyjski sos satay – można go przygotować z masła orzechowego, mleczka kokosowego, soku z limonki, czosnku, cukru brązowego, sosu sojowego i mielonej papryki chilli. Składniki gotuje się do zgęstnienia i studzi. Dip jest doskonałym dodatkiem do szaszłyków z kurczaka, warzyw, a także do spring rollsów.

Ciekawe zastosowanie sosu z masła orzechowego można znaleźć w holenderskiej kuchni. Tam popularne jest bowiem danie zwane War Fries – frytki z dodatkiem sosu orzechowego, majonezu i drobno pokrojonej świeżej cebulki.

Możliwości wykorzystania masła orzechowego w gastronomii jest tyle, ile Basia ma orzechów w dziupli – mnóstwo. Krem z fistaszków to doskonały składnik do różnego rodzaju eksperymentów kuchennych. Otwórz się na nie i poznaj nowe smaki. Pamiętaj jednak, by zawsze wybierać produkt z dobrym składem, bez zbędnych dodatków! Wtedy na pewno będzie smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *