Domowe wypieki — masła orzechowe dodawane do ciast i deserów
Babeczki, ciasteczka, lody z ciepłymi malinami i masłem orzechowym? A może naleśniki z bananami, malinami i płynną czekoladą – jak wiemy, każdy lubi zjeść do kawy coś dobrego. Do niedawna jednym ze składników, którego najczęściej używano przy wypiekach, było kakao. Teraz producenci stają na głowie, żebyśmy oblizywali palce na sam widok pysznych ciasteczek ze zdrowym masłem orzechowym, czy też sernika z dodatkiem masła orzechowego z orzechów laskowych — takie produkty coraz częściej trafiają do naszych domowych zapasów. Dzięki ciekawym dodatkom do ciast zawsze jest pewność, że wypiek będzie oryginalny i unikalny, a goście, którzy uraczą się kawałkiem naszego domowego ciasta, na długo zapamiętają jego smak.
Co można zrobić z wykorzystaniem masła orzechowego naturalnego?
Ciekawą propozycją są wcześniej wspomniane ciasteczka. To coś dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Przygotowanie ciasteczek nie zabiera dużo czasu, potrzeba tylko kilka produktów do ich wykonania: jednego jajka, 1 i ¼ szklanki płatków owsianych, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki brązowego cukru oraz pół szklanki masła orzechowego lub gładkiego. Jajka roztrzep w misce, dodaj brązowy cukier oraz sodę oczyszczoną, a następnie masę orzechową i dokładnie wymieszaj. Dołącz suchy składnik w postaci płatków owsianych, a następnie przy pomocy łyżki dokładnie wymieszaj. Takie produkty dostarczą organizmowi zdrowych składników, które nie wpłyną negatywnie na sylwetkę. Można jeść do oporu!
Kto jak kto, ale nie ma chyba osoby, która nie skusi się na muffinkę. Masło orzechowe ciekawie urozmaici klasyczne babeczki orzechowe i sprawi, że będą jeszcze pyszniejsze. Przepis jest niezwykle prosty: babeczki robimy tak jak zwykle, możemy dodać trochę masła orzechowego do ciasta, wtedy również będzie czuło się jego posmak. Następnym etapem jest ozdabianie babeczek, a najważniejszą dekoracją – krem. Użyte do jego zrobienia masło orzechowe będzie zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem.