Dlaczego warto jeść orzechy?
Orzechy są coraz bardziej docenianym produktem spożywczym – nie tylko ze względu na ich bogactwo wartości odżywczych, lecz także związanych z nimi korzyści zdrowotnych. Co prawda są one wysokokaloryczne i zawierają dużą ilość tłuszczu, jednak są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, a już niewielka ich ilość może zmniejszyć ryzyko różnych chorób. Orzechy jako przekąska, dodatek do dań, czy masło orzechowe? Zdrowe, o właściwościach antyoksydacyjnych, bogate w składniki mineralne i witaminy.
Wartości odżywcze w orzechach
Dlaczego warto spożywać orzechy?
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach wykazują ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Doskonale sprawdzają się w profilaktyce miażdżycy, chorób serca oraz innych dolegliwości ze strony układu krwionośnego. Spożycie garści orzechów dziennie pomaga zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi, wpływając tym samym pozytywnie na metabolizm i zmniejszając stan zapalny w organizmie. Orzechy mają także wysoki potencjał antyoksydacyjny. Jedzenie orzechów dodatkowo wzmacnia układ nerwowy, korzystnie wpływając na pracę mózgu, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, zawału, udaru, czy niektórych nowotworów. Selen, znajdujący się w dużej ilości w orzechach brazylijskich niesie wiele korzyści dla mężczyzn, gdyż pomaga w profilaktyce raka prostaty.
Jak jeść orzechy?
Według zaleceń zdrowia publicznego dzienna porcja orzechów do spożycia wynosi około 30-40 gramów – tyle, ile mieści się na dłoni. Spożywane orzechy mogą stanowić np. dodatek do sałatki, owsianki, czy innego dania. Doskonale sprawdzą się jako przekąska między posiłkami. Można je spożywać także w formie pasty – na razowym pieczywie lub jako dodatek do dań. Zdrowe masło orzechowe nie powinno zawierać żadnych zbędnych dodatków i konserwantów.