Bez kategorii

Co warto wiedzieć o orzechach włoskich?

Orzechy w włoskie - co warto wiedzieć?
Orzechy włoskie

Co warto wiedzieć o orzechach włoskich?

Basia nie lubi nudy ani w życiu, ani w swojej diecie. Codzienne posiłki urozmaica, nie tylko przygotowując różne dania, o których niejednokrotnie pisaliśmy na blogu, ale też sięgając po rozmaite rodzaje swoich ulubionych przysmaków – orzechów. W tym wpisie przybliżymy te włoskie – skąd pochodzą oraz dlaczego warto po nie sięgać? Rozgośćcie się na naszej stronie jak Basia w swojej dziupli i sprawdźcie, jakie informacje udało się nam znaleźć.

Włoskie, ale czy z Włoch?

Nazwa orzechy włoskie znana jest tylko w Polsce i może być myląca, gdyż Włochy nie są miejscem ich pochodzenia. Prawdopodobnie roślina ta wywodzi się bowiem z Azji, skąd na przestrzeni lat docierała do pozostałych rejonów świata. Owoce orzecha włoskiego spożywane były m.in. przez starożytnych Greków oraz Rzymian.
Do Polski orzech ten przybył z rejonu Wołoszczyzny, czyli dzisiejszej Rumunii. Długo nazywany był orzechem wołoskim, a nazwa ta w końcu ewoluowała do orzecha włoskiego. Jednak według legendy z Włoch do kraju nad Wisłą szlachetną odmianę tej rośliny – o dużych owocach i cienkiej skorupce – przywiózł święty Jacek Odrowąż. Do dziś orzechy tego typu nazywa się „jackami”.

Dlaczego warto sięgnąć po orzechy włoskie?

Bez względu na to, skąd wzięły się orzechy włoskie i ich nazwa, pewne jest to, że warto je jeść. Po pierwsze są one źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-6 oraz omega-3. Ponadto orzechy włoskie posiadają dużo folianów, a także witamin z grupy B. W ich składzie znaleźć można także minerały takie jak:
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • fosfor,
  • mangan,
  • jod.
Spożywanie odpowiedniej ilości orzechów włoskich może przyczynić się do obniżenia cholesterolu, pozytywnie wpływać na naczynia krwionośne, a także dobrze działać na mikrobiom w jelitach. Co więcej, orzechy te mogą działać przeciwutleniająco. Zalet spożywania ich jest naprawdę wiele!

Jak jeść orzechy włoskie?

Owoce orzecha włoskiego można jeść jako samodzielną przekąskę, a także dodawać je do owsianek, deserów, sałatek czy wytrawnych dań. Każdy, kto potrzebuje bardziej szalonych pomysłów, może liczyć jednak na Baśkę! Ciekawą propozycją jest bowiem krem na kanapki (i nie tylko) DOLCE KITA. To połączenie orzechów włoskich, nerkowców oraz nadającego paście naturalnej słodyczy proszku z daktyli. Z tym kremem nie ma mowy o nudzie!
Wzbogacenie swojej diety o orzechy włoskie to dobry pomysł zarówno dla zdrowia, jak i dla podniebienia. Kremy z orzechów są idealnym sposobem na urozmaicenie dań czy przekąsek. Wybierając tego typu produkty, dobrze jest jednak pamiętać, żeby zwracać uwagę na składy – im prostsze, pełne naturalnych składników, tym lepiej. A te zyskuje się, sięgając po Baśkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *