
Cenne właściwości w migdałach
Właściwości migdałów znane są nie od dziś. To smaczna i zdrowa przekąska, która jest alternatywą dla niezdrowych słodyczy. Wartości odżywcze migdałów są tak duże, że znajdują się w ofercie wielu sklepów internetowych z żywnością, zwłaszcza tą ekologiczną. Wielbiciele tych nasion mogą je znaleźć również w postaci masła migdałowego w sklepie w bardzo przystępnej cenie.
A więc jakie cenne właściwości posiadają?
Migdały w swoim składzie posiadają mnóstwo białka, węglowodanów, kwasów tłuszczowych NNKT, a także soli mineralnych oraz witamin. Znajdziemy tu zarówno tiaminę, ryboflawinę, niacynę, jak i kwas foliowy, witaminę E oraz B6. Ponadto są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk oraz sód. Ze względu na największą ilość witaminy B2, E oraz błonnika, migdały uważa się za najcenniejsze i najszlachetniejsze pośród orzechów. Właśnie m.in. dzięki tym substancjom migdały mogą zapobiec chorobom serca i cukrzycy, co zostało udowodnione przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii. Są także polecane na nudności oraz zgagę w ciąży. Poza tym sprawdzają się w diecie wegetarian, osób odchudzających się i tych żyjących w ciągłym stresie. Skoro są tak dobre dla zdrowia — warto wykorzystywać je jak najczęściej. Pokruszonymi migdałami można posypać lody lub prażone gruszki, natomiast zmielone mogą stanowić składnik kruszonki do ciasta. Można zmieszać je również z cukrem pudrem i białkiem — tak oto otrzymamy marcepan. Z kolei migdały w postaci cieniutkich płatków sprawdzą się w roli ozdoby do ciastek czy tortów. Można również jeść je całe, albo pójść o krok dalej i znaleźć więcej zastosowań, np. kupić masło migdałowe w sklepie i dodać je do ciast, deserów, lodów.
Masło migdałowe ze sklepu czy domowej roboty?
Same migdały to świetna alternatywa dla słodyczy. Zjedzone w ramach drugiego śniadania czy podwieczorku nasycą nas aż do kolejnego posiłku. Mają także zastosowanie w różnych dietach np. na mocne włosy i paznokcie, czy też sprzyjają w diecie odchudzającej. Występujące w postaci masła migdałowego ze sklepu migdały są częstą przekąską dla dzieci, a posmarowane na kanapce często zastępują krem z białej czekolady, a także tej ciemnej. Z masła z migdałów możemy również zrobić domowe lody, których nie sposób sobie odmówić. Jeśli nie lubimy smaku migdałów, możemy masło migdałowe zastąpić naturalnym masłem orzechowym, które jest równie bogate w składniki odżywcze i będzie dobrym zamiennikiem.
BasiaBasia – Krem na bazie orzechów laskowych z daktylami, kokosem i kakao
27.00 zł
Duże ilości w magazynie
BasiaBasia – krem orzechowy o smaku bananowym, chia i lnem
14.90 zł
Duże ilości w magazynie
BasiaBasia – krem orzechowy z białą czekoladą
14.90 zł
Duże ilości w magazynie
BasiaBasia – krem orzechowy z kawałkami herbatników
14.90 zł
Duże ilości w magazynie