Ciekawostki

Pyszne orzechy nerkowca – co warto o nich wiedzieć?

Pyszne orzechy nerkowca – co warto o nich wiedzieć?
Pyszne orzechy nerkowca – co warto o nich wiedzieć?

Pyszne orzechy nerkowca – co warto o nich wiedzieć?

Nerkowce należą do jednych z najpopularniejszych orzechów na świecie. Są wyjątkowo smaczne, ale też zdrowe. Doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska, są idealnym dodatkiem do wielu dań, a stworzony z nich krem jest wspaniałym smarowidłem oraz nadaje się do wypieków. W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się bliżej tym orzechom. Przybliżymy ich pochodzenie oraz postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego warto po nie sięgać.

Skąd pochodzą nerkowce?

Orzechy nerkowca rosną w rejonach równikowych na drzewach zwanych nanerczami zachodnimi. Wywodzą się z Ameryki Południowej, ale obecnie uprawia się je także na innych tropikalnych terenach – w Indiach, Wietnamie czy na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Owoc nanercza składa się z dwóch części: jabłka nanerczowego oraz pestkowca, który jest owocem właściwym. To w nim znajduje się nasiono, czyli interesująca nas część. Ważnym aspektem jest przygotowanie orzechów – wymagają one bowiem obróbki, by stały się jadalne. Prace przy zbiorach oraz przetwórstwie należą do niezwykle żmudnych – odbywają się ręcznie i wymagają wyjątkowej precyzji. Do naszych sklepów trafiają orzechy już po obróbce. Dostępne są w całości, ale też jako pyszny krem z nerkowców.

Orzechy nerkowca pod wieloma postaciami

Nerkowce charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim smakiem. Można traktować je jako po samodzielną przekąskę, ale sprawdzają się także jako składnik różnych potraw. Doskonale komponują się zarówno z daniami słonymi, np. z indyjskim curry, jak i deserami. Można też sięgnąć po ciekawy wyrób, jakim jest masło z prażonych nerkowców. Taki produkt nadaje się do jedzenia prosto z opakowania, ale może być też podstawą różnych wypieków lub smarowidłem do kanapek czy naleśników. Wśród dostępnych na rynku produktów wymienić można krem z prażonych orzechów nerkowca z dodatkiem soli himalajskiej od Basia Basia. Marka ta proponuje także inne ciekawe propozycje z tymi orzechami, takie jak krem z prażonych nerkowców z kokosem i solą oraz Pistacjoladę, której skład to właśnie 62% nerkowców.

Dlaczego warto sięgnąć po nerkowce?

Orzechami nerkowca warto zajadać się nie tylko dlatego, że są wyjątkowo pyszne, ale też ze względu na ich właściwości zdrowotne. Zawierają witaminy B6, K, E, C, a także są źródłem takich składników jak potas, fosfor, cynk czy magnez. Ponadto są bogate w białko oraz kwasy tłuszczowe. A to nie wszystkie dobre składniki! Po orzechy nerkowca warto sięgać zawsze, ale szczególnie poleca się je wybierać, gdy jesteśmy zestresowani lub gdy mamy zły humor – dobrze działają na układ nerwowy.

Pyszny smak oraz zawartość wartościowych mikroelementów i witamin sprawiają, że nerkowce są produktami wartymi zainteresowania. Wprowadzenie ich do diety to dobry pomysł dla każdego, kto nie jest na ten składnik uczulony. Ciekawymi alternatywami dla orzechów w czystej postaci są kremy tworzone na ich bazie. W sklepie Basia Basia znajdziecie kilka ciekawych propozycji! Warto pamiętać, by wybierać tylko wysokiej jakości produkty z prostym składem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *