Początki przysmaku Basi – historia masła orzechowego
Może nie wiecie, ale nasza spryciula Basia to wiewiórka o wielu pasjach, a jedną z nich jest historia. Szczególnie gdy dotyczy dziejów wyjątkowych przysmaków. Dlatego dziś wrócimy do czasów, gdy masło z orzechów ziemnych było nowością. Skąd pochodzi ukochany specjał naszej rudej koleżanki? Jak doszło do tego, że ludzie pokochali masło orzechowe? Zapraszamy na przegląd ciekawych informacji o początkach tego popularnego kremu.
Dawno, dawno temu…
Choć myśląc o maśle orzechowym w pierwszej kolejności kojarzy się nam ono ze Stanami Zjednoczonym, początek tego produktu miał miejsce na kontynencie położonym niżej – w Ameryce Południowej – zanim Europejczycy odkryli nowe lądy. To z tego regionu pochodzą orzeszki arachidowe, z których Inkowie wytwarzali swego rodzaju pastę – prototyp dzisiejszego masła orzechowego.
Początki masła orzechowego
Mimo że, jak wspomnieliśmy, orzeszki arachidowe pochodzą z Ameryki Południowej, na północny kontynent przypłynęły one na początku XVIII wieku na statku z Afryki. Z kolei masło orzechowe zaczęto wytwarzać z nich dopiero po ponad 100 latach. Trudno określić jednoznacznego wynalazcę masła orzechowego, ale na pewno warto wymienić dwa nazwiska. W roku 1884 Kanadyjczyk Marcellus Gilmore Edson opatentował pastę z prażonych orzeszków ziemnych, a w późniejszym czasie tworzeniem pasty zajął się amerykański lekarz John Harvey Kellogg (twórca płatków kukurydzianych). Na początku produkt ze zmielonych fistaszków przeznaczony był dla osób, które miały problem z przeżuwaniem mięsa – jako źródło białka. Kellogg chętnie serwował go swoim pacjentom także ze względu na wegetarianizm, który z sercem propagował.
Pierwotnie naturalny krem orzechowy był produktem luksusowym. Z czasem, dzięki nowym wynalazkom, które ułatwiały jego produkcję i dystrybucję, trafił do szerszego grona odbiorców.
Amerykański sen masła orzechowego
Krem orzechowy stał się ważną częścią racji żywnościowych amerykańskich żołnierzy w obu wojnach światowych. Produkt został nawet zabrany na Księżyc przez amerykańskich astronautów. Miłością tak wielką, jak miłość Basi do orzechów, pokochały go gwiazdy rozrywki – jest bardzo ważnym składnikiem ulubionej kanapki Elvis Presleya.
Obecnie 60% całej uprawy orzeszków ziemnych w Stanach przeznaczona jest na wyrób masła. Przeciętny dorosły Amerykanin zjada około 3 słoiczki kremu orzechowego miesięcznie, a w jego kalendarzu można znaleźć aż dwa święta związane z masłem orzechowym (24 stycznia – National Peanut Butter Day oraz 2 kwietnia – National Peanut Butter and Jelly Day). Produkt uwielbiany jest jednak nie tylko w USA, a jego zalety docenione są na całym świecie. Jest bardzo ważnym składnikiem w kuchni holenderskiej.
Teraz już wiecie, skąd wzięło się masło orzechowe. Jeśli kochacie je tak samo jak Basia i Amerykanie, pamiętajcie, by zawsze sięgać po to z dobrym składem. Gdzie takie znaleźć? Nasza koleżanka z rudą kitą wskaże Wam odpowiedni produkt, szukajcie więc jej na etykietach. 😉