Styl życia i zdrowie

Orzechy i masło orzechowe w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Co dobrego mogą jeść weganie i wegetarianie? Postaw na wegańskie masło orzechowe! To wyjątkowy produkt, który jest świetnym źródłem błonnika i białka. Sprawdź, co jeszcze znajduje się w jego składzie. Poznaj ciekawe przepisy, dzięki którym urozmaicisz swoje codzienne menu i zachwycisz się smakiem prawdziwych orzechów.

Czym jest wegańskie masło orzechowe?

Najczęściej kojarzone jest jako słodkie smarowidło do kanapek. Ma jednak znacznie większy potencjał, szczególnie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Masło orzechowe o dobrym składzie zawiera wiele pożywnych składników. Jego smak różni się w zależności od wybranego rodzaju produktu. Może zawierać orzechy laskowe, pistacje, prażone orzechy nerkowca. Bywa wzbogacane daktylami, sezamem, nasionami chia, miąższem z kokosa i karmelem. W wersji wegańskiej jest zupełnie pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego. Ma naturalny, roślinny skład, nie zawiera sztucznych ulepszaczy smaku. Może mieć zupełnie gładką lub delikatnie chrupiącą teksturę.

Masło orzechowe dla wegan

Dlaczego wyroby z orzechów są polecane dla wegan i wegetarian? Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka, co w przypadku diety pozbawionej mięsa ma spore znaczenie. Jest niezbędne do prawidłowej pracy mięśni, regeneracji organizmu, budowy komórek i tkanek. Naturalne masło orzechowe w jednej porcji może zawierać aż 5,4 gram białka. Jedząc je, spożywasz również błonnik, regulujący pracę układu trawiennego. Pozostałe wartości odżywcze uzależnione są od składu konkretnego produktu. Dla przykładu, pistacje są źródłem potasu, fosforu i magnezu, daktyle zawierają kwas foliowy i witaminę B6, a nasiona chia dostarczają organizmowi sporych ilości antyoksydantów. To wszystko sprawia, że wegańskie masło orzechowe może być wartościowym posiłkiem, który obfituje w składniki odżywcze.

Przepisy z masłem orzechowym

Jest tyle rodzajów orzechów, że z pewnością się nim nie znudzisz. Wegańskie przepisy z masłem orzechowym to coś więcej niż zwykłe smarowanie kanapek. Ten produkt świetnie nadaje się do tworzenia deserów i wytrawnych dań. Możesz użyć go na przykład do przyrządzenia kotletów z tofu, naleśników lub ciasta czekoladowego na bazie mąki pszennej i mleka roślinnego. Dobrze komponuje się z owocami, na przykład bananami i truskawkami, można dodawać go do koktajli i pucharków z lodami. Jeśli chcesz eksperymentować z różnymi smakami, zainspiruj się masłami orzechowymi Basia Basia. Ciekawą propozycją jest, chociażby krem z orzechami laskowymi i kokosem. Takie przysmaki warto zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub zaserwować na imprezie, razem z grzankami i krakersami.

Wybierz masło orzechowe z dobrym składem!

Przy zakupie masła orzechowego upewnij się, że wybrany przez Ciebie produkt rzeczywiście zawiera dużą ilość orzechów w składzie. Wówczas możesz być pewien, że stanowi dobre źródło białka i dostarczy Ci energii niezbędnej do realizacji codziennych obowiązków. Chcesz kupić wegańskie przysmaki? Poznaj naszą markę. Oferujemy pożywne jedzenie dla wegan i wegetarian.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *