Bez kategorii

Orzechowo-lodowy zawrót głowy – czyli pomysł na domowe lody

Orzechowo-lodowy zawrót głowy - domowe lody kremowe
Orzechowo-lodowy zawrót głowy - domowe lody kremowe

Orzechowo-lodowy zawrót głowy – czyli pomysł na domowe lody

Czy wy też, tak jak nasza Basia, kochacie lato? Słońce, kąpiele w jeziorze, basenie, opalanie i… lody! Ten zmrożony przysmak jest jednym z ulubionych deserów naszej rudej koleżanki, zwłaszcza podczas upałów. Jak myślicie, jaki smak lubi najbardziej? Oczywiście, że orzechowy! W tym wpisie przytoczymy recepturę na wyjątkowe, łatwe do przyrządzenia lody orzechowe (choć nie tylko!), które można wykonać samodzielnie w domowym zaciszu. Zaintrygowani? Zapraszamy do lektury!

Kremowe domowe lody orzechowe – czy to możliwe?

Przygotowując domowe lody, warto pamiętać, że wysiłek ten popłaca, gdyż poza pysznym smakiem zyskujemy też satysfakcję. W wielu przepisach pojawia się specjalna maszynka do przygotowywania tego deseru. Basia jednak nie posiada takiej w swojej dziupli i sprytnie znalazła recepturę, która nie wymaga użycia tego sprzętu. Mimo wszystko lody te są niezwykle kremowe, wciągające i pyyyszne.
Co trzeba przygotować? Do zrobienia domowych lodów orzechowych potrzebne będą:
  • śmietanka kremówka – 2 szklanki,
  • 450 g mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • słodzik – cukier puder lub płynny miód,
  • masło orzechowe z prostym składem – 6 łyżek,
  • szczypta soli.
Pracę należy rozpocząć od ubicia śmietanki ze szczyptą soli. Najlepiej, gdy kremówka jest prosto z lodówki. Później w osobnej misce przygotowujemy miksturę z masła orzechowego, schłodzonego mleka skondensowanego i cukru pudru/miodu – ilość słodzika trzeba dostosować do własnych preferencji. Następnie do orzechowej mieszanki należy w dwóch turach dodać ubitą śmietanę. Łączenie tych składników musi być wykonywane powoli i ostrożnie – trzeba delikatnie wymieszać je ze sobą szpatułką.
Gdy masa jest gotowa, warto ją posmakować, by ewentualnie dosłodzić. W tym momencie można też dołożyć do niej orzechy, ciasteczka lub inne dodatki. Następnie przelewamy ją do naczynia, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Ponieważ mocno zmrożone lody mogą być nieco twarde, należy wyjąć je z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem, by odtajały.
Lody pistacjowe

Smakowe kremy orzechowe – urozmaicenie domowych lodów

Smak lodów można modyfikować, sięgając po różnego rodzaju kremy orzechowe. Dzięki produktom, które promuje Baśka, opcji na smaczne i oryginalne lody jest wiele. Wśród naszych propozycji są pistacjolada lub kokosowa manna. Ciekawym pomysłem będzie też użycie kremu orzechowego o smaku bananowym lub ciasteczkowym. Mmmmniam!
Lody to deser idealny! Wierzymy, że te polecane przez Basię, w domowej wersji, szczególnie przypadną Wam do gustu. Koniecznie wypróbujcie przepis i znajdźcie swoja ulubioną wersję. Orzech ziemny, laskowy, kokos czy pistacja? Przekonajcie się sami! Warto przy tym pamiętać, że choć lody kojarzą się głównie z latem, można je jeść o każdej porze roku – nikt tego nie sprawdza ;)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *