Przepisy

Masło orzechowe w kuchni międzynarodowej: inspiracje z różnych zakątków świata

Co łączy kuchnię afrykańską, amerykańską i indyjską? Masło orzechowe! Dowiedz się, jak ten składnik wykorzystywany jest w różnych zakątkach świata. Można z powodzeniem serwować go w daniach słodkich i wytrawnych. Sprawdź, jaki przepis na masło orzechowe najlepiej trafi w Twój gust. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przyrządzić smakowite potrawy.

Amerykańskie pancakes z masłem orzechowym

W Stanach Zjednoczonych masło orzechowe cieszy się ogromną popularnością. Chcesz zainspirować się amerykańskimi przepisami? Zrób pancakes. To charakterystyczne naleśniki o okrągłym kształcie. Do ich przyrządzenia potrzebujesz mąki pszennej, szklanki mleka, jajek, proszku do pieczenia, cukru i naturalnego masła orzechowego. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie porcje uzyskanego ciasta smażyć na rozgrzanej patelni. To świetny przepis na śniadanie lub popołudniową przekąskę. Pancakes można serwować z różnymi dodatkami. W Ameryce najczęściej towarzyszy im syrop klonowy. Świetnie sprawdzi się także miód, owoce lub masło, które po roztopieniu tworzy na naleśnikach maślaną polewę.

Afrykańska zupa z kremem orzechowym

Jeśli szukasz oryginalnych połączeń smakowych, przygotuj afrykańską zupę orzechową. Wśród potrzebnych składników znajdują się papryka czerwona, czosnek, cebula, pomidory, ryż i bulion warzywny. Danie przyprawiane jest solą, pieprzem, chilli, kminem rzymskim i kolendrą. Wyjątkowy smak uzyskuje przez masło orzechowe, które dodawane jest do zupy po podsmażeniu i ugotowaniu warzyw. Najczęściej potrawa ta ma gładką konsystencję. Jeśli jednak zdecydujesz się na krem z kawałkami orzechów zyska bardziej chrupiącą teksturę. Zupa jest pożywna, stanowi źródło białka i witamin. W zależności od swojego gustu, dodaj mniej lub więcej chilli. Najczęściej jednak to danie przyrządzane jest w pikantny, orientalny sposób.

Indyjski kurczak w orzechowym sosie

Miłośnicy kuchni indyjskiej znajdą ciekawe propozycje również dla siebie. Najlepsze masło orzechowe przyda się do przyrządzenia kurczaka. Stanowi ważny element aromatycznego sosu, który składa się z mleka kokosowego, czerwonej pasty curry, kurkumy, miodu, sosu sojowego oraz soku z limonki. W tak przygotowanej mieszance należy zanurzyć mięso i pozostawić je tam na minimum pół godziny. Filety smaży się na maśle klarowanym, z dodatkiem posiekanego czosnku, startego imbiru i płatków chilli. Do przyrządzenia tego dania polecamy krem z orzechów laskowych bez cukru i oleju palmowego. Sos orzechowy jest dość uniwersalny, sprawdzi się także do przyrządzania warzyw i dań typowo wegetariańskich.

Najlepsze przepisy na masło orzechowe

Jak widzisz, cały świat zasmakował się w maśle orzechowym. Dzięki niemu potrawy zyskują kremową teksturę i niepowtarzalny smak. Warto eksperymentować i sięgać po przepisy kuchni amerykańskiej, indyjskiej i afrykańskiej. Pamiętaj, że najlepszy efekt uzyskasz korzystając z kremów o dobrym składzie. Chcesz dowiedzieć się więcej? Śledź naszego bloga. Znajdziesz tam ciekawostki na temat masła z różnego rodzaju orzechów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *