Kokosowy raj — wszystko, co warto wiedzieć o kokosie
Znany wszystkim z twardej niczym skała skorupy skrywa pod wieloma warstwami wartościowe wnętrze. To nic innego jak okrągły owoc palmy kokosowej! Dzięki swoim licznym wartościom odżywczym, jak i bogactwu korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych orzechy kokosowe oraz produkty na ich bazie stały się ulubioną przekąską wielu osób. Dziś przychodzimy do Was z ciekawą propozycją zastosowania kokosa w kuchni. Zapraszamy!
Właściwości i wartości odżywcze kokosa
Kokos jest cennym źródłem potasu, dlatego śmiało mogą po niego sięgać osoby chore na nadciśnienie. Oprócz tego stanowi bogactwo błonnika, magnezu i fosforu. Znajdziemy w nim również istotny dla kobiet w ciąży i planujących dziecko kwas foliowy. Co więcej?
Korzystnie przedstawia się również zawartość kompleksów witamin:
- witamina C — pozytywnie wpływa na kolagen w skórze oraz niweluje wolne rodniki,
- witamina B — wspiera układ nerwowy,
- witamina E — obniża poziom złego cholesterolu LDL,
- witamina K — poprawia krzepliwość krwi.
Kokos — zastosowanie w kuchni
Owoc ten ma szerokie zastosowanie w kuchni i z łatwością powinno się go wdrożyć do swojej diety. Miąższ można zjeść od razu po rozłupaniu orzecha albo przyrządzić na jego bazie różne ciekawe desery. Kokosowe cuda to:
- pasta kokosowa — możemy ją używać bezpośrednio na pieczywo. Świetnie pasuje do domowych deserów, a także lodów. Produkt ten doskonale podkreśli smak koktajli i sałatek owocowych,
- mleko kokosowe — możemy zabielić nim poranną, aromatyczną kawę. Mleko mające rzadszą konsystencję jest idealnym dodatkiem do smoothie, płatków śniadaniowych, owsianek czy naleśników. Nie zawiera laktozy, więc jest bezpieczne dla osób z problemami trawiennymi,
- manna kokosowa — idealna jako dodatek do owoców, owsianki czy naleśników. Równie dobrze sprawdzi się do ciast. Czekoladowy wypiek z kokosową kaszą manną to wyśmienite połączenie, o którym nie sposób zapomnieć,
- wiórki kokosowe — dodaje się je do wielu ciast i deserów. Są świetną dekoracją. Śmiało można ich używać do zdrowych, owocowo-mlecznych shake’ów.
Trzy kokosowe ciekawostki:
- Kokosy należy zbierać raz w miesiącu, aby nie doprowadzić do przejrzenia ich na drzewie.
- Palmy kokosa rosną do około 30 metrów, a niektóre z nich osiągają nawet 40 metrów wysokości.
- Nazwę kokos zawdzięczamy portugalskim żeglarzom, którym owoc przypominał upiornie uśmiechniętą twarz — „coco” oznacza uśmiechnięty wygląd.
Cenne minerały oraz kwasy średnionasycone, jakie daje kokos, z pewnością wzbogacą naszą dietę. Dodatkowo sposób przetworzenia miąższu na wiórki, mleko, pastę czy mannę powoduje, że produkt łatwiej wkomponować w jadłospis. Produkty powstałe na bazie kokosa są bardzo dobre dla naszego organizmu. Trzeba tylko uważać, by nie odbiła komuś palma — ciężko jest się oprzeć produktom na bazie kokosa!