Ciekawostki

Jak przechowywać masło orzechowe?

Jednym ze znanych smakołyków lubianych przez dużych i małych jest krem wytwarzany tradycyjnie z orzeszków ziemnych. Swoją popularność zawdzięcza głównie mieszkańcom Ameryki, którzy masło orzechowe stosują jako dodatek do wielu potraw. Doskonale nadaje się do naleśników, owsianek, wypieków, lodów. Ponieważ nie wszyscy wiedzą, gdzie przechowywać masło orzechowe po otwarciu, przygotowaliśmy krótki poradnik. Dowiesz się z niego nie tylko, czy masło orzechowe może się zepsuć, ale także jakie składniki zawiera ten popularny produkt i w czym tkwi jego fenomen. Zapraszamy!

Masło orzechowe – skąd wziął się ten popularny smakołyk?

Mało kto zdaje sobie sprawę, że ten niezwykle popularny dziś produkt spożywczy początkowo był wykorzystywany głównie do żywienia osób starszych mających problemy z gryzieniem i przeżuwaniem pokarmów. Za wynalazcę smakołyku o charakterystycznym słodko-słonym smaku jest uważany amerykański lekarz John Harvey Kellog, znany ze stosowania medycyny holistycznej, obejmującej odpowiednie odżywianie, ćwiczenia gimnastyczne oraz lewatywy. To właśnie on w latach dziewięćdziesiątych XIX wieku stworzył krem na bazie orzeszków ziemnych, który wpłynął na dotychczasowe nawyki żywieniowe Amerykanów. Poza tym, że masło orzechowe zaczęło być wykorzystywane jako składnik wielu różnorodnych dań, świetnie sprawdzało się także na śniadanie jako alternatywa dla mięsa i jajek. Obecnie wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością i jest zaliczane do niezwykle uniwersalnych produktów o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni.

Za co tak naprawdę cenione jest masło orzechowe?

Krem z orzeszków ziemnych zdobył niepowtarzalną popularność nie tylko w USA, ale także w wielu innych krajach na świecie. Dlatego zanim udzielimy odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczące tego, jak przechowywać otwarte masło orzechowe i czy trzeba trzymać je w lodówce, zatrzymajmy się jeszcze na chwilę przy jego fenomenie. Krem wytwarzany przy wykorzystaniu orzeszków ziemnych stanowi prawdziwą skarbnicę jednonienasyconych kwasów oleinowych z grupy Omega. Związki te biorą udział w procesie przemiany materii, są prekursorem dla wielu składników i wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym mogą pomagać w neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników.

 

Ten popularny smakołyk, obecny w wielu amerykańskich domach, od wielu lat jest też dobrym źródłem wapnia, cynku i błonnika pokarmowego, który reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Sportowcy i osoby prowadzące na co dzień aktywny tryb życia cenią go natomiast za to, że zawiera w sobie spore ilości argininy – aminokwasu wpływającego na stan wielu narządów ludzkiego organizmu. Warto dodać, że krem z orzeszków ziemnych zawiera też witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni tkanki przed stresem oksydacyjnym prowadzącym do uszkadzania DNA komórek.

Czy masło orzechowe trzyma się w lodówce?

Aby krem z orzeszków ziemnych nie stracił swoich właściwości, bardzo ważne jest, by przestrzegać kilku prostych zasad. Osobom, które nie wiedzą, gdzie trzymać masło orzechowe, w pierwszej kolejności radzimy, aby zapoznały się z etykietą umieszczoną na opakowaniu produktu. Zazwyczaj znajdują się na niej informacje dotyczące wartości odżywczych, zawartości netto, termin przydatności do spożycia, a także sposób przechowywania. Większość producentów zaleca, aby krem z orzeszków trzymać w temperaturze od piętnastu do dwudziestu pięciu stopni Celsjusza. Wiele osób zastanawia się, czy masło orzechowe może się zepsuć w takich warunkach. Uspokajamy: tego popularnego smakołyku nie trzeba umieszczać w lodówce. W niskiej temperaturze krem może ulec stwardnieniu, a zmiana jego konsystencji spowoduje, że jego użycie, np. rozsmarowanie na pieczywie, stanie się trudniejsze.

Gdzie najlepiej przechowywać masło orzechowe po otwarciu?

Każdy, kto chociaż raz spróbował tego pysznego specjału, z całą pewnością wie, że krem z orzeszków ziemnych jest najłatwiejszy w zastosowaniu kiedy ma kremową konsystencję. Jeśli zastanawiasz się, czy masło orzechowe trzyma się w lodówce, odpowiadamy: nie. O wiele lepszym rozwiązaniem jest przechowywanie tego produktu w zamkniętej szafce lub w szufladzie, w temperaturze pokojowej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby po otwarciu umieścić krem w lodówce. Musisz jednak mieć świadomość, że wówczas stanie się twardszy i bardziej zbity. Jeszcze jedna cenna wskazówka dla wielbicieli tego słodko-słonego przysmaku: masło orzechowe po otwarciu warto dokładnie (ale delikatnie) wymieszać łyżeczką, aby uniknąć oddzielenia się tłuszczu z orzeszków. Dzięki tej prostej czynności produkt zachowa gładką, jednolitą konsystencję.

Masło orzechowe – odpowiednio przechowywane nie straci swoich właściwości

Mamy nadzieję, że dzięki naszemu krótkiemu poradnikowi wiesz już, w jaki sposób właściwie przechowywać krem z orzeszków. Wiele osób jest przekonanych, że masło orzechowe po otwarciu wymaga chłodzenia i powinno być umieszczone w lodówce. Nie jest to prawdą, gdyż produkt ten wystarczy trzymać w temperaturze pokojowej, np. w szafce kuchennej. W takich warunkach nie straci swoich właściwości i na długo zachowa naturalny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *