Masło orzechowe – skąd wziął się ten popularny smakołyk?
Za co tak naprawdę cenione jest masło orzechowe?
Krem z orzeszków ziemnych zdobył niepowtarzalną popularność nie tylko w USA, ale także w wielu innych krajach na świecie. Dlatego zanim udzielimy odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczące tego, jak przechowywać otwarte masło orzechowe i czy trzeba trzymać je w lodówce, zatrzymajmy się jeszcze na chwilę przy jego fenomenie. Krem wytwarzany przy wykorzystaniu orzeszków ziemnych stanowi prawdziwą skarbnicę jednonienasyconych kwasów oleinowych z grupy Omega. Związki te biorą udział w procesie przemiany materii, są prekursorem dla wielu składników i wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym mogą pomagać w neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników.
Ten popularny smakołyk, obecny w wielu amerykańskich domach, od wielu lat jest też dobrym źródłem wapnia, cynku i błonnika pokarmowego, który reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Sportowcy i osoby prowadzące na co dzień aktywny tryb życia cenią go natomiast za to, że zawiera w sobie spore ilości argininy – aminokwasu wpływającego na stan wielu narządów ludzkiego organizmu. Warto dodać, że krem z orzeszków ziemnych zawiera też witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni tkanki przed stresem oksydacyjnym prowadzącym do uszkadzania DNA komórek.
Czy masło orzechowe trzyma się w lodówce?
Gdzie najlepiej przechowywać masło orzechowe po otwarciu?
Masło orzechowe – odpowiednio przechowywane nie straci swoich właściwości
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu krótkiemu poradnikowi wiesz już, w jaki sposób właściwie przechowywać krem z orzeszków. Wiele osób jest przekonanych, że masło orzechowe po otwarciu wymaga chłodzenia i powinno być umieszczone w lodówce. Nie jest to prawdą, gdyż produkt ten wystarczy trzymać w temperaturze pokojowej, np. w szafce kuchennej. W takich warunkach nie straci swoich właściwości i na długo zachowa naturalny smak.