Ciekawostki

Inspektorka Basia w słoiczku? Zaskakujące, co mówi o maśle z orzechów!

basia basia kokosowa
basia basia kokosowa

Inspektorka Basia w słoiczku? Zaskakujące, co mówi o maśle z orzechów!

Basia to spec od wszystkiego — dobrego smaku, aromatu i zdrowego składu. Mało która rzecz umknie jej rudej kicie, a z pewnością nie taka, która zawiera w sobie masło orzechowe. Dzisiaj, zaniepokojona wieloma wątpliwościami związanymi z zawartością słoiczków BasiBasi, sama postanowiła do nich zajrzeć. Nie uwierzycie, jakiego rąbka tajemnicy uchyliła i na ile pytań smakoszy była w stanie odpowiedzieć :-)!

Ile to ma kalorii! Czy to na pewno zdrowe?

Jakiś czas temu wspominaliśmy o fit śniadaniu z Basią — ale kiedy sięgamy po słoiczek, naszym oczom ukazuje się coś pozornie niepokojącego: ponad 100 kcal w jednej łyżeczce masła orzechowego! Po otrząśnięciu się z szoku niektórzy odkładają słoiczek z powrotem na półkę. Ale na pewno nie ci, którzy wysłuchali, co Basia ma do powiedzenia w tej sprawie ;-).
Prosty przykład — krem z orzechów laskowych BasiBasi według etykiety ma w składzie 100% orzechów, a wartość energetyczna według tabeli to aż 677 kcal w 100 gramach. Wygląda to tak, jak gdyby producent nieco dosłodził zawartość słoiczka. Nic z tych rzeczy. Wszystkie kalorie pochodzą wyłącznie z orzechów, a konkretniej — ich dobrego tłuszczu. Aby nie być gołosłownymi, polecamy zajrzeć do kalkulatora kalorii. Tam zobaczymy, że 100 gramów orzechów ma właśnie tyle kalorii (z granicą błędu kilku kcal). Czy zatem taki słoiczek masła orzechowego jest zdrowy? Tak! O tym, dlaczego warto go jeść mimo tylu kalorii, piszemy w artykule: „Dlaczego warto jeść orzechy?”. Nie każda wysokokaloryczna żywność jest niezdrowa — wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania, określonych celów dietetycznych i przede wszystkim zawartości makroskładników w pokarmie. To właśnie niskokaloryczne diety, ku zaskoczeniu, często są niezdrowe.
basia basia naturalna

Co to za olej?! Czy moje masło orzechowe się zepsuło?

Masło orzechowe przechowywane przez dłuższy czas może wytrącać olej. Dla niektórych osób nie wygląda on zbyt apetycznie i ich pierwsze odczucie to mniej więcej: „Moje masło orzechowe się zepsuło! Musiało być sztuczne!”. Otóż nie — wręcz przeciwnie. Naturalną reakcją masła bez dodatków jest to, że wytrąca właśnie olej. Jedni odlewają go i używają do różnych potraw, inni całkiem wylewają. Jeśli jednak zależy Ci na najlepszym smaku masła orzechowego, nie polecamy tego robić.

Krem orzechowy bez oleju może stwardnieć, zrobić się suchy i zbity. A takie masło nie będzie zbyt smaczne. Rada? Po każdym otwarciu słoiczka polecamy zamieszać masło, a kiedy odkładamy go do szafki, warto postawić słoik wieczkiem do dołu. Krem przechowywany w chłodnym, zacienionym miejscu (nie w lodówce) później wytrąci swój olej, niż kiedy będzie znajdował się w ciepłym pomieszczeniu.

Nasza ruda inspektorka nie ma wątpliwości — masło orzechowe BasiBasi jest zdrowe i 100% naturalne ;-). Jeśli jeszcze nie wierzysz, to najlepiej będzie, jeśli sam spróbujesz. Może zainspirujemy Cię naszymi pomysłami na wykorzystanie kremu? Przejrzyj nasze wpisy, a znajdziesz w nich śniadania, desery i przekąski z wykorzystaniem naturalnego masła orzechowego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *