Halloween to czas zabawy, kreatywności i… słodkości. Dzieci uwielbiają zbieranie cukierków, a dorośli – pieczenie tematycznych przysmaków. Niestety, większość halloweenowych łakoci to cukrowe bomby pozbawione wartości odżywczych. A przecież słodko nie musi znaczyć niezdrowo! Wiewiórka Basia podpowiada, jak przygotować fit wersję Halloween, w której główną rolę zagrają naturalne kremy orzechowe – pełne smaku, energii i dobrych tłuszczów.
Cukierek albo psikus? Lepiej – krem orzechowy!
Tradycyjne halloweenowe słodycze to często połączenie cukru, syropu glukozowego, oleju palmowego i sztucznych aromatów. W efekcie – chwilowy zastrzyk energii, a po godzinie senność i spadek nastroju.
Basia ma na to swój sposób: zamiast sięgać po przetworzone przekąski, proponuje słodycze oparte na naturze. Kremy orzechowe, daktyle, kakao i owoce potrafią stworzyć magiczne połączenie – bez chemii, za to z mnóstwem wartości.
Dlaczego kremy orzechowe to zdrowsza alternatywa?
Kremy orzechowe to naturalne źródło składników, których w tradycyjnych słodyczach brakuje.
Zawierają:
- zdrowe tłuszcze nienasycone, które wspierają mózg i serce,
- białko, które syci i wspomaga regenerację,
- magnez, cynk i witaminę E, chroniące przed stresem oksydacyjnym,
- błonnik i naturalne cukry (np. z daktyli), zapewniające stabilną energię.
Dzięki nim orzechowe słodycze są nie tylko pyszne, ale też pożywne – nie powodują gwałtownych skoków cukru i pozwalają cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia.
Fit słodycze na Halloween - pomysły od Basi
Nie trzeba być cukiernikiem, by przygotować zdrowe przekąski na Halloween. Wystarczy odrobina wyobraźni i… słoiczek kremu Basia Basia!
„Orzechowe duchy” z daktyli
Daktyle nadziane kremem z orzechów laskowych (np. Laskoladą) i oblane gorzką czekoladą.
Po zastygnięciu wystarczy narysować na nich oczy z białej czekolady – efekt gwarantowany!
„Dynioszki energii” – kulki mocy z Dolcą Kitą
Połącz płatki owsiane, krem Dolce Kita (orzech włoski + nerkowiec + daktyle), trochę kakao i cynamonu. Uformuj kulki, obtocz w wiórkach kokosowych i udekoruj pestką dyni.
„Mroczne nietoperze” z kremem orzechowym i bananem
Plastry banana z kremem z orzeszków ziemnych Basia Basia i skrzydełkami z kawałków gorzkiej czekolady. Idealna przekąska dla najmłodszych!
Mini tartaletki z Chałwoladą
Kruche spody z mąki orkiszowej wypełnione Chałwoladą – kremem z sezamu i daktyli. Delikatnie udekorowane orzechami lub pestkami granatu wyglądają jak halloweenowe klejnoty.
BasiaBasia – Krem na bazie orzechów laskowych z daktylami, kokosem i kakao
27.00 zł
Otrzymasz 27 Basiowych monetDuże ilości w magazynie
BasiaBasia – krem orzechowy o smaku bananowym, chia i lnem
14.90 zł
Otrzymasz 14 Basiowych monetDuże ilości w magazynie
Słodycze, które dają energię, a nie „cukrowy zjazd”
Kiedy sięgamy po naturalne kremy orzechowe, wybieramy produkty, które odżywiają, a nie tylko słodzą.
To szczególnie ważne w chłodniejszym okresie, gdy organizm potrzebuje:
- tłuszczów wspierających odporność,
- energii o dłuższym uwalnianiu,
- składników, które odżywiają mózg i poprawiają koncentrację.
Basia przypomina: „Jeśli coś ma Ci poprawić humor, niech to będzie zdrowe!” – dlatego jej kremy są bez oleju palmowego, konserwantów i sztucznych słodzików.
Które kremy Basia Basia najlepiej sprawdzą się w halloweenowych słodkościach?
- Laskolada – orzechy laskowe, daktyle, kokos i kakao – idealna do deserów i polew.
- Dolce Kita – orzech włoski i nerkowiec – aksamitny, z lekko karmelowym akcentem.
- Krem orzechowy naturalny 100% – prosty skład i głęboki smak, świetny do ciastek i batonów.
- Chałwolada – sezam i daktyle – kremowa baza do zdrowych trufli i nadzień.
- Cocolada – kokos, daktyle i migdały – egzotyczny twist w jesiennym wydaniu.
Halloween bez wyrzutów sumienia? To możliwe!
Wystarczy odrobina kreatywności, kilka słoiczków Basi i chęć zabawy w kuchni.
Dzięki naturalnym kremom orzechowym można przygotować słodycze, które nie tylko smakują bajecznie, ale też dostarczają energii, błonnika i zdrowych tłuszczów.
A najlepsze w tym wszystkim?
Możesz zjeść swoją halloweenową porcję przyjemności bez strachu – bo w końcu to strasznie dobre, a przy tym naprawdę zdrowe!